Fibromyalgie is een medische term die al lang bestaat. Om een of andere reden is deze aandoening op het gebied van de reumatologie terecht gekomen in de jaren 80. De diagnose werd gegeven aan patiënten die leden aan pijn op verschillende plaatsen op het bovenlichaam, armen en benen.

Feitelijk is fibromyalgie een vorm van DPS: Diversion Pain Syndrome. Het valt op dat fibromyalgie patiënten vaak ook andere klachten hebben, zoals hoofdpijn en prikkelbare darm. Emotionele klachten zoals angsten, depressie en slaapstoornissen komen ook vaak voor.

Toen reumatologen geïnteresseerd raakten in mensen met deze symptomen, konden ze niet verklaren wat de oorzaak was van deze aandoening, maar ze stelden criteria op om de diagnose te kunnen stellen. Dat was een soort medische ‘kiss of death’. Wel een diagnose, maar geen oplossing. Er werden officiële afspraken gemaakt. Als een persoon op minimaal 11 van de 18 potentieel pijnlijke plekken daadwerkelijk pijn had, werd de diagnose fibromyalgie gegeven.

Sindsdien zijn er honderden, als het ondertussen geen duizenden zijn, artikelen gepubliceerd die een poging doen om de aandoening te verklaren. Nog steeds zonder succes. Twee van de gepubliceerde studies die gedaan zijn over fibromyalgie tonen aan dat het zuurstof gehalte in de spieren was verminderd bij de proefpersonen. Dit ondersteunt de theorie dat fibromyalgie een uiting is van DPS, dat zoals we weten, veroorzaakt wordt door zuurstofgebrek.

Maar helaas accepteerden de reumatologen deze uitkomsten niet als de oorzaak van fibromyalgie en de epidemie zette zich voort.

In het jaar 2000 werd er in een artikel in New York magazine gesteld dat er al 6 miljoen Amerikanen (vooral vrouwen) met fibromyalgie zijn. Fibromyalgie is een tragisch voorbeeld van hoe een verkeerde diagnose van een psychosomatische aandoening een epidemie kan worden.

Bron: The Divided Mind van Dr. John E. Sarno

Meer weten over wat DPS is? Lees het artikel: