Fysiotherapie, massage of massagetherapie?

Voor de meeste mensen is de eerste stap al gauw naar de fysiotherapeut bij klachten. Ook de huisarts zal daar in eerste instantie naar doorverwijzen. Helaas is er geen regel voor wanneer je voor fysio en wanneer voor massage kiest, dat is ook mede afhankelijk waar zelf je voorkeur naar uit gaat.

Massage kan heerlijk zijn als je last hebt van stijve spieren, als je jezelf overbelast hebt met werk of sport en als je last hebt van stress. Massage kan heerlijk ontspannend zijn en het is fijn om hiermee even wat tijd voor jezelf te nemen en iets voor je lichaam te doen. Masseurs zijn over het algemeen niet opgeleid om klachten te behandelen. Dan heb ik het over sportmasseurs en masseurs die ontspanningsmassages geven. Dit zijn vaak masseurs die in een wellness of schoonheidssalon werken.

Massagetherapie is meer gericht op klachtenbehandeling. Een massagetherapeut zit qua behandelen tussen een masseur en een fysiotherapeut in. Een therapeut heeft methoden en technieken geleerd om effectief klachten te kunnen behandelen, heeft een medische basiskennis en combineert vaak diverse werkvormen.

Zelf ben ik begonnen als sportmasseur. Maar al vrij snel kreeg ik mensen over de vloer die klachten hadden, die ik helaas niet goed kon behandelen met de kennis die ik toen had. Ik heb me vlak na het behalen van mijn diploma Sportmassage ingeschreven voor de opleiding Massagetherapie. Hier werd ook een Medische Basiskennis cursus bij gegeven. Na 3 jaar had ik deze opleiding afgerond en kon ik me inschrijven bij een beroepsvereniging. Een beroepsvereniging is een soort kwaliteitskeurmerk. Het zegt niet zo veel over hoe iemand masseert of behandelt, je kunt het alsnog slecht treffen, maar het geeft wel aan dat iemand in ieder geval de benodigde opleidingen heeft gehad. Vergoeding bij zorgverzekeraars kan alleen als de therapeut bij een beroepsvereniging staat ingeschreven en jaarlijks aan relevante bijscholing doet.

Als therapeut krijg ik wel mensen die direct voor massagetherapie kiezen, maar de meeste mensen zie ik toch pas als ze meerdere behandelingen bij een fysiotherapeut hebben gehad en daar te weinig resultaat boeken. En na hoeveel behandelingen moet je dan concluderen dat het niet voldoende werkt? Iedere therapeut zal daar zijn/haar eigen richtlijnen voor hebben, ook afhankelijk van met welke klacht iemand komt. Ik houd zelf in de meeste gevallen 3 afspraken aan. Dan heb je in elk geval gemerkt of de behandeling iets voor je doet. Daarna kan ik nog bijsturen, maar ik zal niet gauw iemand 10 x behandelen als er na 4 x nog helemaal geen resultaat is. Gelukkig heb ik in 95% van de gevallen binnen 3 behandelingen een positief effect, zodat ik weet dat ik op de goede weg zit.

Ik hoop dat ik het een beetje duidelijker heb gemaakt voor je. Als je nog vragen hebt, stuur me dan even een mailtje.