Dat is echt voor iedereen verschillend. Het mag in elk geval elke dag als je dat zou willen. Maar dat is niet nodig. Laten we beginnen met de reden waarom je je gaat laten masseren. Als je een lichamelijke klacht hebt zoals nek/schouderpijn, ga ik er in principe van uit dat we 3 of 4 afspraken maken van 45 minuten, 1x per week. Maar het hangt er ook van af hoe lang je deze klacht al hebt. Als je net een week geleden een beetje last hebt gekregen, is de kans groot dat je met 1 of 2 afspraken al een heel eind komt.

In elk geval zal ik nooit 10 x dezelfde behandeling op je loslaten zonder resultaat. Ik kom vrij snel tot de conclusie of iets werkt of niet. Als ik denk dat een andere behandeling voor jou beter is, wacht ik daar niet mee.

Het verloop van de klacht bepaalt verder hoe lang en met welke behandeling er doorgegaan wordt. Dat gaat altijd in overleg. Het is jouw lichaam, dus jij bepaalt wat je wel en niet wilt. Ik kan je daar wel in adviseren natuurlijk.

Als het goed is komt er een moment dat je klachten weg zijn en je de behandeling niet meer nodig hebt. Maar je weet ook dat je gevoelig bent voor bepaalde klachten. Als je vaak achter een computer zit, liggen nek/schouderklachten op de loer. Ondanks dat je regelmatig opstaat, wat beweegt met je armen, stretcht en een gezonde leefstijl er op nahoudt, kan het zijn dat je regelmatig last hebt van stijve spieren. Hoe vaak moet je je dan laten masseren? De meeste mensen laten zich voor onderhoud 1x per maand masseren. Op deze manier worden je spieren op tijd weer even soepel gekneed en kunnen kleine pijntjes weggewerkt worden.

Je kunt ook wachten tot je weer last krijgt en dan gaan. Op zich is daar geen probleem mee, als je er maar niet te lang mee blijft lopen. Een paar weken kan wel, je lichaam lost de meeste pijntjes binnen die tijd wel weer op, zeker als je wat gerichte oefeningen doet en in het algemeen blijft bewegen. Zodra je langer dan 3 maanden last hebt, moet je echt even aan de bel trekken, dan duurt het te lang. Hoe langer je dan wacht, hoe langer het duurt voordat het weer opgelost is.

Elke therapeut zal je adviseren wat in jouw situatie het beste is. Iedereen is anders en ook klachten zijn allemaal anders.