Bekijk de video: Hoe je je emoties verwerkt heeft heel veel te maken met of je pijnklachten ontwikkelt.

Bijna alle chronische pijnklachten worden veroorzaakt door iets dat in je brein gebeurt. En dan gaat het over klachten zoals: hernia, fibromyalgie, stenose, migraine, maagdarmklachten, etc.

Onderdrukte, negatieve emoties worden opgeslagen in het onbewuste brein. Maar dit veroorzaakt spanning op je zenuwstelsel. Je zenuwstelsel regelt alles in je lichaam. De spanning wordt vaak omgezet in lichamelijke klachten.

Hoe ga jij om met boosheid? Woede? En zeg nou niet: die emoties heb ik nooit. Iedereen heeft ze, zeker de mensen met chronische pijn.

Doe je net of het er niet is? Zennn… ik kben niet boos, want dat hoort niet bij de persoon die ik wil zijn, daar verlaag ik mezelf niet toe.

Onderdruk je het helemaal? Grrr.. ik ontplof bijna..maar NEE… dat kan niet. Dan verlies ik mijn baan of dan wordt mijn familie boos. Niet meer aan denken, het is er niet!

Of erken je het? Wat die persoon mij nu aangedaan heeft, daar ben ik echt zo boos over! Ik kan er nog niet over uit! Waar is mijn boksbal, die sla ik even helemaal in elkaar!! Nu erken je tenminste je emoties. Je laat je emoties er zijn.

Dat wil niet zeggen dat je die persoon de huid vol moet schelden of dat je hem even recht voor zijn raap moet vertellen wat je van hem vindt. Dat hoeft niet.  Maar lieg niet tegen jezelf. Accepteer en erken dat je die emoties hebt.

Sta elke dag even stil bij wat je echt voelt. Wat voel ik als die persoon dit tegen mij zegt? Wat gebeurt er bij mij van binnen? Op deze manier kun jij ook, net als heel veel mensen pijnvrij worden.