Is tinnitus te behandelen?

Tinnitus is een geluid dat je hoort dat anderen niet horen. Dat kan zijn: een piep, brommen, suizen, ruisen, sissen, fluiten. Het kan van licht aanwezig zijn tot zo hard dat het je hele leven beheerst.

Er zijn verschillende oorzaken voor tinnitus. Niet alle soorten tinnitus zijn behandelbaar, maar in sommige gevallen is het wel degelijk te verhelpen.

Bij veel chronische klachten is er sprake van triggerpoints, kleine verkrampingen in de spieren. Die kunnen in de nek/schouderregio en rondom het gezicht/hoofd zitten. Triggerpoints kunnen hele vervelende klachten veroorzaken en dus ook tinnitus. Het is belangrijk om in deze hele regio de pijnpunten te behandelen. Ik neem daar dan ook ruim de tijd voor.
Als je geluk hebt ben je met zo’n behandeling al een stuk opgeschoten.

Maar in de meeste gevallen zit er een addertje onder het gras: Triggerpoints komen namelijk niet uit de lucht vallen. Er is een reden waarom jouw lichaam deze triggerpoints maakt. Triggerpoints worden gemaakt als het zenuwstelsel onder spanning staat. Er ontstaat door de spanning vaatvernauwing en verkramping. Dit betekent altijd zuurstoftekort in een bepaalde regio. Zenuwen houden niet van zuurstoftekort, ze gaan dan alarmsignalen afgeven. In veel gevallen houdt het in dat je ergens pijn krijgt. Maar het kan ook tinnitus veroorzaken.

Waar komt die spanning in het zenuwstelsel dan vandaan? Dat kan zijn werkstress, relatiestress, zorgen maken, piekeren, jezelf wegcijferen, perfectionistisch zijn, overgevoelig zijn, laag zelfbeeld, veel meegemaakt hebben in je leven, kortom alles wat negatieve emoties veroorzaakt, veroorzaakt spanning in je zenuwstelsel. Negatieve emoties die je niet wilt worden (meestal onbewust) opgeslagen en je brein doet er alles aan om die emoties lekker opgeborgen te houden. Om er voor te zorgen dat dat ook echt gebeurt, creëert het lichaam een afleiding. Een lichamelijke afleiding, die er voor zorgt dat je flink druk bent met je lichamelijke klacht in plaats van met je emoties bezig te zijn. Missie geslaagd!

Maar ja, nu zit je er mee…En nu? De meeste mensen zeggen: Nou, ik wil liever met mijn emoties dealen zodat mijn pijn wordt opgelost, ik moet er niet aan denken dat ik deze klacht de rest van mijn leven heb. Als jij er ook klaar voor bent om te accepteren dat je lichaam en je brein samenwerken, kom dan eens langs voor een gratis adviesgesprek. Dan kijk ik of de methode die ik gebruik geschikt is voor jouw klacht.