Mindfulness is simpelweg bewust zijn van wat er op dit moment gebeurt, zonder te wensen dat het anders is.

Kunnen genieten van fijne ervaringen, zonder er aan vast te houden als ze veranderen (want dat gaat gebeuren).

Kunnen zijn met nare ervaringen zonder bang te zijn dat het altijd zo zal blijven (want dat gaat niet gebeuren).

Mindfulness massage

Iedereen heeft zijn eigen idee van wat mindfulness is.

Mijn visie op mindful zijn is: In het hier en nu zijn, zonder oordelen.

Te kunnen waarnemen wat er is, zonder daar voorwaarden en condities aan te stellen.

Mindful zijn verruimt je blik, maakt je dankbaar voor wat er is en leert je wie je bent.

Als je minder druk bent met je gedachten en wat je van alles vindt, kun je meer stil staan bij wat er echt van binnen gebeurt, in je lichaam.

Je lichaam geeft je signalen over je gezondheid, maar een te vol hoofd belemmert je vermogen hier naar te luisteren.

Omdat massage op zichzelf al de focus op je lichaam legt, is de combinatie van mindfulness en massage erg mooi om een start te maken als je meer mindful wilt leren zijn.

Chronische lichamelijke klachten komen vaak voor bij mensen die te veel in hun hoofd zitten en zaken liever rationeel benaderen dan hun gevoel te laten spreken.

Mindfulness en lichaamsbewustzijn zijn belangrijke tools als je lichamelijke klachten wilt leren begrijpen.

De mindfulness-massage serie bestaat uit 5 sessies van anderhalf uur. Je kunt de afspraken zelf inplannen. Laat niet langer dan een maand tussen de sessies zitten.

breathing

Sessie 1: Ademhaling

Ademhalen is leven. Je lichaam, je brein, je hele wezen heeft zuurstof nodig. Je longen nemen bij elke inademing meer ruimte in doordat ze zich uitzetten. Daarmee staan ze ook symbool voor de ruimte die jij inneemt in je leven.

Als je gespannen bent, adem je oppervlakkiger en sneller, waardoor je minder zuurstof opneemt. Omdat we in gevaarlijke situaties ook oppervlakkig ademhalen, koppelt je brein deze twee aan elkaar, waardoor je brein steeds denkt dat het alert moet blijven. Dit veroorzaakt stress in je lichaam. Door bewust je ademhaling te verdiepen, geef je je brein het signaal van veiligheid, waardoor de spanning in je lichaam vermindert.

In de eerste sessie ligt de focus op het verdiepen en bewustzijn van de ademhaling.

Sessie 2: Aandacht

Hoeveel aandacht heb je voor wat je doet? Je brein denkt de hele dag door en leidt je continue af. Allemaal gedachten, stemmetjes, dialogen in je hoofd, het gaat maar door. Er zijn zoveel prikkels om ons heen: de t.v., telefoon, tablet, computer, je werkomgeving etc. Sommige mensen zetten zelfs de radio of t.v. thuis aan, terwijl ze er niet bewust naar luisteren of kijken.

Maar wat gebeurt er als je even niets zou doen? Als je even zou voelen in plaats van te denken? Veel mensen vinden het fijner om afgeleid te worden dan om stil te staan bij hun emoties en lichaamssensaties.

In de tweede sessie nodig ik je uit om zonder oordeel waar te nemen wat er is in het hier en nu.

aandacht
loslaten3

Sessie 3: Loslaten

Mensen houden niet van onzekerheid en dat is normaal. Maar je kunt het ook overdrijven. Ben jij zo iemand die alles op een bepaalde manier wil en alle situaties in je leven onder controle wil houden? Je bent hiermee continue óf bezig met het verleden (wanneer dingen niet gingen zoals je wilde) óf met de toekomst (angst voor wat er kan gebeuren). Dit is allesbehalve in het hier en nu zijn. Een hoge spierspanning is vaak te vinden bij mensen die krampachtig vasthouden aan dingen die ze onder controle willen houden. Aangezien je in het leven niets onder controle hebt, kun je meer rust ervaren als je kunt loslaten.

In de derde sessie kijken we naar spanning en ontspanning, loslaten en vasthouden.

Sessie 4: Acceptatie

Accepteren dat zaken in je leven niet gaan zoals jij dat wilt, is niet makkelijk. Sommige dingen lijken onacceptabel, maar de realiteit is dat het gebeurt. Ongeacht wat jij ervan vindt.

Weerstand tegen wat is, geeft je het gevoel dat je tegen de stroom in zwemt. Acceptatie helpt je meegaan op de stroom die toch zijn eigen weg wel gaat.

Als je kunt accepteren wie je bent, wat je hebt en waar je op dit moment staat in je leven, komt er ruimte voor mindful zijn. Van daaruit kun je effectievere stappen zetten en kun je je flexibeler door de flow van het leven bewegen.

Het thema van de vierde sessie is acceptatie van wat is.

acceptatie
trust3

Sessie 5: Vertrouwen

Bij innerlijke groei is vertrouwen heel belangrijk. Vertrouwen in jezelf en vertrouwen dat het leven gaat zoals het gaat, zonder oordeel. Vertrouwen dat het goed komt geeft je energie waar je iets mee kunt, ten opzichte van hopen dat het goed komt. Hopen geeft een gevoel van onzekerheid en stress, vertrouwen geeft rust en stabiliteit.

Met mindfulness leer je steeds meer te vertrouwen op jezelf. Als je vertrouwt op jezelf en erop vertrouwt dat je kunt dealen met de uitdagingen die het leven je geeft, ben je minder bang voor wat er in je leven op je pad komt.

Vertrouwen op anderen brengt je verbinding en stabiliteit in je relaties.

De laatste sessie staat in het teken van vertrouwen.