97% van de chronische klachten valt in de categorie psychosomatisch. Had je niet gedacht zeker? Waarom dat zo is, is het onderwerp van een ander artikel. Neem het voor nu even aan. Psychosomatisch betekent kort door de bocht: een lichamelijke klacht met een psychische oorzaak.
 
Er wordt geschat dat zo’n 10 tot 20% van mensen met psychosomatische klachten maar bereid is om te accepteren dat hun klachten een emotionele oorzaak hebben. Veel mensen hebben hier ontzettend veel weerstand tegen en kunnen zelfs boos worden als ze hiermee geconfronteerd worden.
 
De reden is dat er een negatieve lading ligt op aandoeningen die gerelateerd zijn aan de psyche. Mensen denken dan al gauw aan woorden als: gek, vreemd, gestoord.
“Het zit tussen je oren” is bijna beledigend, want het insinueert dat iemand raar of zwak is, of dat de klachten ingebeeld zijn. Dit is heel jammer aangezien de symptomen echt zijn en het resultaat van een lichamelijk proces.
 
Een andere reden dat mensen negatief denken over mind/body behandelingen is dat er een schaamte bij komt kijken als iemand lijdt aan psychische klachten. Ondanks dat meer mensen tegenwoordig psychische hulp zoeken, blijft een grote groep hier ver vandaan.
 
Stress is ook zo’n dingetje. De meeste mensen willen stress best accepteren als oorzaak omdat stress een beetje het idee geeft dat dat gaat om dingen buiten jezelf die een invloed hebben op jou, maar niet per se een persoonlijke imperfectie aanwijzen.
 
Veel onderzoeken tegenwoordig gaan over hoe stress bepaalde ziekten verergert, maar gaan hierbij voorbij aan het onbewuste brein, de plaats waar mind/body aandoeningen beginnen.
 
Verder hebben veel mensen de voorkeur voor een diagnose die verholpen kan worden met een ‘quick fix’: een injectie, medicatie, lichamelijke behandelingen, zelfs operaties. Veel patiënten komen pas op consult bij een mind/body behandelaar als al het bovenstaande al geprobeerd is.
 
Bron: The Divided Mind door John E. Sarno