Je hebt al lange tijd pijn. Daarom ga je naar de fysio, masseur, acupuncturist, chiropractor, osteopaat, noem maar op. Je voelt je een stuk beter als je er vandaan komt en de dagen er na voelt het ook nog lekker. Dan komt de pijn langzaam terug. Het wordt na 2 weken wel weer tijd voor een nieuwe afspraak. Herkenbaar?

De reden dat deze behandelingen tijdelijk werken is dat het gebied dat behandeld wordt even weer goed doorbloed wordt. In bloed zit zuurstof. Er komt dus meer zuurstof in de weefsels waar jij last hebt. Dat verbetert bijna elke klacht. Het vervelende is alleen dat je lichaam vanzelf weer terug komt in de oorspronkelijke staat, de situatie die er was voor de behandeling. De doorbloeding en het zuurstofgehalte normaliseren zich weer. Je hebt alleen maar een symptoom aangepakt en niet de oorzaak.

Wat is de oorzaak van de verminderde doorbloeding en het zuurstoftekort?

Dan gaan we even kijken naar hoe je lichaam en je hersenen samenwerken. Elke dag, je hele leven lang, heb je te maken met gedachten en emoties. Positief en negatief. Daar kun je niet omheen. De rationele volwassene in jou kan hier meestal goed mee omgaan, je kunt zaken beredeneren en logisch benaderen. Dat komt doordat je een goed ontwikkeld gedeelte van de hersenen hebt die dat kan. Er is echter ook nog een oud, primitief deel van jouw hersenen. Dit deel is gericht op overleven en is niet in staat logisch en rationeel met dingen om te gaan. Het reageert primair op potentieel gevaarlijke situaties. Ongewenste emoties zoals verdriet, frustratie, woede, worden als gevaarlijk gezien. Deze emoties brengen je uit balans, verminderen je functioneren of brengen je positie in deze wereld in gevaar. Denk bijvoorbeeld aan je onbewuste woede over je strenge opvoeding, teleurstellingen in je leven, de familieruzies, je kind dat een beperking heeft, de mensen die je pijn hebben gedaan. In veel gevallen zijn bepaalde emoties niet acceptabel. Je primitieve brein vindt dat ook en is er super snel bij om die emoties voor je weg te stoppen in je onbewuste. Daar kunnen ze geen kwaad meer.

Helaas… je lichaam bevat een zenuwstelsel dat niet zo goed tegen onderdrukking kan. Dat veroorzaakt spanning. Spanning in het lichaam gaat gepaard met verkramping, van o.a. bloedvaten. Dit heeft als gevolg een tekort aan circulerend bloed. Bloed dat ook jouw nodige zuurstof vervoert. Sommige weefsels krijgen dus niet het zuurstof dat nodig is en de plaatselijke zenuwen reageren daar weer op met pijn.

Bijzonder he, dat emoties, een psychisch dingetje, toch een fysieke reactie hebben? Het goede nieuws hiervan is dat je je pijn dus niet verzint! Nu nog een manier vinden om dit proces te stoppen. Je snapt nu wel dat alleen fysiek behandelen dus niet gaat werken, je moet ook het brein resetten om niet zo paniekerig te reageren.

Zelfde manier van behandelen = zelfde resultaat. Een andere manier van behandelen = een ander resultaat.

Maak een afspraak voor een gratis adviesgesprek om te kijken of ik je kan helpen: https://chronischeklacht.nl/contact/