Huh? Het voordeel van mijn klachten?

voordeel klachten

WAT IS HET VOORDEEL VAN VERSLAVING, PSYCHISCHE KLACHTEN EN CHRONISCHE PIJN?

‘Helemaal niets’, hoor ik je denken. ‘Het is alleen maar vervelend, belemmerend en afschuwelijk.’

Als je het met mij eens bent dat lichaam en geest één zijn en dat er een reden is dat klachten ontstaan, is het de moeite waard om hier serieus over na te denken.

HOE ZIT HET MET VERSLAVING?

Wat doet het gebruik van drugs, sigaretten of drank? Hoe voelt iemand zich die toegeeft aan een game-, shop-, eet- of seksverslaving? Mensen die verslaafd zijn zullen zeggen dat het ze kalmeert of ze troost biedt. Het verdooft nare gedachten en emoties. Even geen gevoelens van stress, gebrek aan zelfvertrouwen en wanhoop. Als de verslaving een oplossing is voor een probleem, dan doet het zijn werk goed.

Daarna komt het schuldgevoel, het verdriet, de boosheid, de frustratie over het feit dat het weer niet gelukt is om de verslaving te weerstaan. Maar kun je het jezelf echt kwalijk nemen dat het moeilijk is om te stoppen met iets dat zo goed werkt voor je? Ooit was er een moment dat je dit nodig had om te ‘overleven’, om enigszins om te kunnen gaan met dat waar je moeite mee had in je leven. Je brein en je zenuwstelsel hebben alleen nog niet helemaal door dat je het nu zelf kunt oplossen en blijven daarom in de overlevingsstand staan. Je brein wil je beschermen en de verslaving is een oplossing.

HETZELFDE GELDT VOOR CHRONISCHE PIJN EN PSYCHISCHE KLACHTEN.

Chronische pijn is meestal ook een gevolg van een zenuwstelsel dat in de overlevingsstand is blijven staan. Dat kan gebeurd zijn door nare gebeurtenissen in je opvoeding, traumatische ervaringen of langdurige stress.

Veel psychische klachten lijken op zichzelf te staan, zoals depressieve gevoelens, angsten, concentratiestoornissen, slaapproblemen. Heel vaak zit er echter een onderliggend probleem onder dat opgelost moet worden en is de psychische klacht slechts een symptoom.

DAT IS GOED NIEUWS!

Waarom?

Omdat een verklaring voor je klachten helpt om de klachten op te kunnen lossen. ‘Gewoon‘ stoppen met je verslaving is niet realistisch. Als je dat had gekund had je dat al wel gedaan. Het gaat niet alleen om het veranderen van je gedrag. ‘Gewoon’ leren omgaan met je lichamelijke – of psychische klachten werkt niet in het dagelijks leven als je maar niet begrijpt waar het vandaan komt.

De eerste stap is compassie voor jezelf. Stop met jezelf te veroordelen. Stop met je lichaam te veroordelen omdat het niet doet wat jij wilt. Er is een deel van jou dat jouw liefdevolle aandacht vraagt. Verandering kan pas plaatsvinden als je dit deel van jou toelaat.