Stop met die medische termen!

Definition Of The Word Fibromyalgia In A Dictionary

Als je bij de dokter geweest bent met je klachten, kan het zijn dat je een diagnose hebt gehad. Een diagnose is vaak een ingewikkelde Latijnse naam, die voornamelijk bedoeld is voor de communicatie tussen artsen onderling. Het zegt meestal niets over de oorzaak van de klachten en de oplossing er van. Sterker nog, vaak wordt er helemaal geen oplossing geboden en zit jij met die stempel op je voorhoofd. 

Als je bij een therapeut komt is de diagnose vaak niet belangrijk, tenzij het natuurlijk om een levensbedreigende aandoening gaat. Als dat niet zo is, gaat het voornamelijk om de klachten die je hebt en wat die klachten voor impact hebben op jou. 

Als je de regie terug wilt over je leven, raad ik je aan om je niet teveel blind te staren op je diagnose en je gaat richten op de onderliggende oorzaak. Ja, je lichaam heeft een klacht gemaakt die een bepaalde naam heeft. Maar wat is er in je lichaam gebeurd voordat je lichaam er voor heeft gekozen om deze klacht te maken? Dat is een veel interessantere vraag. In het antwoord zit namelijk vaak ook de oplossing verborgen.