De Pijn Reset Methode

pijn reset methode

Voor magazine MassageZaken schreef ik een artikel over de Pijn Reset Methode. Deze opleiding heb ik zelf gevolgd en met dit artikel wilde ik de visie van Tim van Orsouw, de ontwikkelaar van deze methode, beschrijven.

Begin artikel:

De Pijn Reset Methode is een holistische methodiek voor therapeuten die blijvende resultaten willen bereiken met cliënten die lijden aan chronische pijn.

In het bijzonder gaat de methode in op het behandelen van psychosomatische klachten en coping strategieën als gevolg van het onbewust onderdrukken van emoties.

De Pijn Reset Methode richt zich op educatie, bewustwording, leefstijl en het loslaten van onbewuste, onderdrukte emoties.

Hoe het begon

De Pijn Reset Methode is ontwikkeld door Tim van Orsouw. Als neuromusculair therapeut werkte hij jarenlang met triggerpointmassage en dry needling om zijn cliënten van pijn af te helpen. Via online cursussen en opleidingen in de VS ontdekte hij nieuwe, snellere en vooral pijnloze manieren om pijn en triggerpoints in één keer te resetten.

Het was door het combineren en perfectioneren van zijn handgrepen dat hij soms in een consult wel honderd triggerpoints bij zijn cliënten uit kon schakelen. Dit was het begin van de door Tim zelf ontwikkelde triggerpoint reset technieken die nu onderdeel zijn van de Pijn Reset Methode.

Klachten bleven terug komen

Tim zag dat er iets geks was met zijn chronisch-pijn-cliënten. Zijn sessies waren heel effectief, waardoor de meeste mensen pijnvrij werden, maar na een tijdje kwam er een ander symptoom voor in de plaats. Iemand was dan na twee of drie consulten helemaal van zijn hoofdpijn af, maar bleek achteraf gezien ergens anders mee te maken te krijgen wat op het eerste oog totaal niet aan elkaar gerelateerd leek te zijn. Bijvoorbeeld: emotie-eten, nagelbijten of pijn op een totaal andere plek, zoals knie- of buikpijn.

Toen Tim de boeken van revalidatiearts dr. Sarno ontdekte, leerde hij dat de nr.1 oorzaak van de meeste chronische pijnklachten het onbewust onderdrukken van emoties is en dat de pijn een afleidingsstrategie is. De kennis die hij opdeed over de ontdekking van dr. Sarno over psychosomatische klachten, door dr. Sarno ‘TMS’ (Tension Myoneural Syndrome) genoemd, was de oplossing voor de chronische pijnklachten van zijn cliënten.

Hij snapte nu waarom zijn cliënten er andere klachten voor in de plaats kregen. Omdat het onderliggende probleem niet was aangepakt, ging zo’n lijf dus gewoon op zoek naar een andere afleidingsstrategie. Het symptoom werd in feite gewoon verplaatst.

Vanaf dat moment had Tim van Orsouw een missie. Iedereen met chronische pijn moest weten dat ‘er mee leren leven’ in de meeste gevallen helemaal niet nodig was.

Pijnsignalen, destructief gedrag en aanpassen

Bij mensen die bewust of onbewust emoties onderdrukken, speelt het brein een grote rol in het veroorzaken en in stand houden van pijnsignalen.

Het brein is in staat om ongewenste emoties ver weg te stoppen. Mensen met trauma kunnen zich vaak nog maar fragmenten van de gebeurtenis herinneren en soms is zelfs de hele herinnering weg. Dit is een prachtige functie van het brein, om ons te beschermen van negatieve, schadelijke emoties.

Het brein vindt niet alleen heftige gebeurtenissen als verkrachting, oorlog of een overval een reden om emoties te onderdrukken. Ook als je je als kind niet gezien, niet gehoord of niet gewenst voelde, wil je brein je beschermen door emoties als gevolg daarvan weg te stoppen. Dit kan jaren goed gaan, maar het zal zich bij veel mensen uiteindelijk gaan uiten in diverse klachten.

Telkens als boosheid, woede, frustratie, verdriet, eenzaamheid, etcetera opkomt, wil je brein je afleiden, omdat het besloten heeft dat die emoties te heftig zijn. Dat is wanneer het brein een afleidingsstrategie gaat inzetten. Dit kan fysieke pijn zijn, maar alcoholisme, drugsgebruik, koopverslaving, nagelbijten en emotie-eten zijn ook voorbeelden van afleidingsstrategieën.

Wanneer je als kind leert dat ‘jezelf zijn’ blijkbaar niet oké is, is de kans groot dat je je gaat aanpassen en eigenschappen ontwikkelt als perfectionisme, pleasen, prestatiedrang, ‘doen zoals het hoort’, jezelf wegcijferen, zelfkritiek, en/of extreem zorgen voor anderen. Bijna iedereen met chronische pijn herkent twee of meer van deze eigenschappen bij zichzelf.

Persoonlijke ontwikkeling en educatie over het ontstaan van de klachten kan het verschil zijn tussen een pijnvrij leven en een leven lang chronische pijn verduren.

Totaalaanpak

De fysieke reset technieken zijn zeker in het begin van het behandeltraject zinvol, omdat een cliënt zonder pijn zich veel beter kan focussen op de oefeningen en opdrachten die zijn behandeltraject bevat.

De pijnpunten worden ook gebruikt als meetpunt om te checken of het resetten gelukt is. Dit is de reden dat de triggerpoint reset technieken nog steeds een waardevol onderdeel zijn van de Pijn Reset Methode. 

Alle andere vormen van fysiek behandelen zijn bij chronische pijn symptoombestrijding en houden de cliënt afhankelijk van zijn behandelaar.

Om chronische pijn echt op te lossen moet de nadruk echter liggen op de ‘mind-body coaching’ én de juiste educatie over chronische pijn.

De cliënt gaat begrijpen wat de oorzaak van de pijn is en moet begeleid worden in het uiten en loslaten van zijn emoties en het opnieuw programmeren van zijn brein.

De therapeut heeft verschillende emotie-oefeningen tot zijn beschikking die hij samen met de cliënt kan doen. De cliënt krijgt ook emotie-oefeningen mee om thuis mee aan de slag te gaan.

Een gezonde leefstijl

Ondanks dat de meeste chronische pijnklachten met de psychische/emotionele aanpak goed behandeld kunnen worden, is het belangrijk om volgens de holistische visie de hele leefstijl onder de loep te nemen.

Kan de cliënt meer verantwoordelijkheid nemen als het gaat om zijn gezondheid?

Hoe zit het met gezonde voeding, de juiste voedingstoffen, supplementen, de vochthuishouding? Als je er zelf niet veel vanaf weet, kun je ook samenwerken met een orthomoleculair therapeut of een voedingsconsulent. Behandelen is minder effectief als je weet dat je cliënt elke dag een broodje kroket en een fles cola naar binnen werkt.

Sporten is ook heel belangrijk om pijnvrij te blijven. Het lichaam is gemaakt om te bewegen, dus het zou mooi zijn als je cliënt zichzelf kan motiveren iets aan zijn lichamelijke gezondheid te doen.

De Pijn Reset Methode opleiding

Na zelf vele succesvolle trajecten met cliënten te hebben gedaan, ontwikkelde Tim het Pijn Reset Methode Blueprint Coaching Programma, speciaal voor therapeuten en coaches, zoals fysio- en massagetherapeuten en leefstijlcoaches.

In overzichtelijke online modules leert de therapeut holistisch, snel en effectief te werken met mensen met chronische pijn en blijvende resultaten te bereiken. De wekelijkse Zoomsessies bieden een continue inspiratie en motivatie. Live driedaagse retraites geven het programma extra verdieping.

Wat dit programma onderscheidt van andere opleidingen is het uitgebreide ‘business’ onderdeel.

Als neuromusculair therapeut had Tim namelijk gewerkt op een manier waarop veel therapeuten nu nog werken:

Een overvolle agenda en een wachtlijst van twee maanden. Er zit een grens aan het inkomen, omdat je nu eenmaal niet meer cliënten kwijt kunt op een dag. De administratie moet in de avonduren nog bijgewerkt worden. Sociale contacten en ‘quality time’ met het gezin lijden hier vaak onder.

Dit programma leert therapeuten hoe ze veel sneller en effectiever kunnen werken door hun cliënten trajecten aan te bieden in plaats van losse sessies.

Tim: “Veel therapeuten zijn een kei in hun vak, maar kunnen het als ondernemer veel beter doen. Ze willen hun cliënten heel graag helpen, maar ze doen zichzelf tekort.

Ze zeggen vaak: “Ik doe het niet voor het geld”, maar ondertussen hebben ze moeite om de rekeningen te betalen en kunnen ze hun dromen niet waarmaken vanwege gebrek aan financiële middelen.

Het gaat dus niet over geld; het gaat over vrijheid. De vrijheid om te kunnen werken met de leukste, gemotiveerde cliënten en daar goed voor betaald worden. De vrijheid om vrienden en familie financieel te kunnen helpen. De vrijheid om extra vakantie te nemen, gewoon omdat het kan.

De meeste therapeuten blijven hun hele leven investeren in zichzelf en in hun ontwikkeling en daar mag best wat tegenover staan, vind ik.

Daarom leer ik therapeuten hoe ze hun cliënten nog beter kunnen helpen, meer tijd kunnen overhouden voor leuke dingen én een praktijk kunnen bouwen op hun eigen voorwaarden.”

Einde artikel.

Mijn manier van werken is extreem veranderd sinds ik in aanraking gekomen ben met de Pijn Reset Methode. Ik zou het iedereen aanraden die lijdt aan chronische pijn. Zelfs cursisten, therapeuten, die al jaren leden aan chronische klachten, waren binnen enkele weken van hun klachten af! Dat geeft aan dat de Pijn Reset Methode echt anders is. Want, veel van deze therapeuten wisten echt wel wat af van lichamelijke klachten en hadden zelf ook al veel geprobeerd. De Pijn Reset Methode was voor hen, en voor de andere therapeuten zoals ik, een enorme wake-up call. Een wake-up call, dat we mensen op een andere manier moesten gaan helpen. Dat we moesten gaan stoppen met symptoombestrijding en de oorzaak van de pijn moesten gaan aanpakken.

Wil jij nu echt doorpakken en naar de bron van je pijn gaan kijken?

Kijk dan eens naar het programma dat ik aanbied: https://ikwileenmassage.nl/chronische-pijn/